Belasting van meerwaarden op cryptomunten Delboo advocaten

Steeds vaker wordt ons de vraag gesteld hoe meerwaarden op bitcoins of andere cryptomunten worden belast. Naargelang de feitelijke omstandigheden zal de meerwaarde vrijgesteld zijn, belast worden als diverse inkomsten of zelfs als beroepsinkomsten. Wij verduidelijken hierna een en ander op basis van gepubliceerde rulings.

Vrijgesteld

De meerwaarde wordt vrijgesteld wanneer zij wordt behaald in de context van een normaal beheer van een privévermogen. Sterke indicaties hiervoor zijn het feit dat de belastingplichtige niet werkt met geleend geld en een buy-and hold strategie hanteert.

De fiscus aanvaardt de vrijstelling doorgaans alleen in gevallen waarin slechts een bescheiden bedrag wordt geïnvesteerd in verhouding tot het totale vermogen van de belastingplichtige en het aantal verrichtingen met cryptomunten beperkt blijft.

De vrijstelling is ook van toepassing wanneer het gaat over geërfde cryptomunten. De fiscus houdt dan rekening met het feit dat de betrokken belastingplichtige zelf vooraf geen verrichtingen heeft uitgevoerd met cryptomunten of dat hij niet actief is op fora of via blogs in de cryptocurrency gemeenschap.

Diverse inkomsten

Wanneer men echter een aanzienlijk gedeelte van zijn totale vermogen in cryptomunten belegt, is er volgens de administratie geen sprake van een normaal beheer van privévermogen. De meerwaarden worden dan belast als diverse inkomsten (tegen een tarief van 33%, verhoogd met de gemeentebelastingen).

Dit is bijvoorbeeld het geval voor wie meer dan 40% van zijn roerend vermogen in cryptomunten heeft belegd. Hetzelfde geldt voor iemand die systematisch meer dan 30% van zijn loon investeert of werkt met geleend geld.

Een kort tijdsbestek tussen aan- en verkoop kan ook leiden tot de kwalificatie als divers inkomen.

De frequentie van aan- en verkopen is ook een indicatie. Zelfs wanneer iemand een relatief laag bedrag investeert in cryptomunten, is de belastingvrijstelling niet zeker als hij dagelijks meerdere aan- en verkopen verricht. Ook tientallen aankoopverrichtingen in slechts enkele maanden tijd vallen volgens de rulingdienst niet onder normaal beheer.

Diverse inkomsten moet je spontaan aangeven en worden dus belast tegen 33%. Verliezen zijn ook aan te geven en gedurende vijf jaar overdraagbaar en dus aftrekbaar van toekomstige winsten. Wie deze verliezen niet aangeeft, kan ze later niet alsnog afzetten tegen toekomstige winsten.

Beroepsinkomsten

Wie dagdagelijks cryptomunten verhandelt op een goed georganiseerde wijze en met professionele middelen, wordt door de fiscus beschouwd als een professionele trader, zeker als de betrokkene zelf actief is in de bancaire wereld of op diverse crypto-fora.

Professionele winsten moeten als beroepsinkomsten worden aangegeven in de aangifte personenbelasting en worden belast tegen normale (progressieve) tarieven.

Professionele verliezen zijn onbeperkt in de tijd overdraagbaar en dus verrekenbaar met toekomstige winsten.

Aangifteplicht

Buitenlandse cryptorekeningen moeten worden aangegeven bij het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank en elk jaar worden vermeld in de aangifte personenbelasting.

Europese gegevensuitwisseling

De Europese richtlijn over uitwisseling van financiële gegevens tussen de lidstaten zal vanaf 2026 ook van toepassing zijn voor de cryptoplatformen.

Recente nieuwsitems