Vermogensplanning

01

 

Niemand heeft het eeuwige leven, ook u niet. Dat betekent dat u best tijdens uw leven al stilstaat bij het lot van uw vermogen eens u er niet meer bent. Dit is geen sinecure. Een helpende hand is dan ook geen overbodige luxe.

Wenst u te schenken? Hoeveel? Alles of een deel? Aan wie? Onvoorwaardelijk of toch liever niet? Misschien wil u schenken maar toch de controle en/of de inkomsten behouden. Hoe beschermt u uw partner? Alle kinderen gelijk of heeft u kinderen met speciale noden? Wat moet u doen als u geen kinderen heeft?

DELBOO luistert aandachtig naar al uw vragen en wensen en gaat dan samen met u aan de slag om uw vermogensplanning uit te werken. Zo vindt u niet alleen uw visie terug in de uiteindelijke planning, maar is deze op een zo fiscaal optimaal mogelijke wijze uitgewerkt. Daarbij worden alle juridische mogelijkheden door ons onderzocht en benut.

Uw vermogensplanning is bovendien een dynamisch gegeven. Wetgeving en fiscaliteit zijn steeds in beweging. U bent dat ook, net als uw gezin. Alles kan veranderen en dan kan u steeds opnieuw bij DELBOO terecht om uw successieplanning samen te herbekijken en naar de nieuwste inzichten bij te sturen.

02

 

Fiscaal advies

Niemand betaalt graag teveel belastingen. Net als iedereen beperkt u dit het liefst tot het minimum. De wetgever ziet dit uiteraard anders: wetgevingen worden aangepast, achterpoortjes worden gesloten, informatie wordt uitgewisseld. De idee wat fiscaal misbruik is en wat niet, wordt continu bijgestuurd. U zou er voor minder het fiscale noorden bij verliezen.

DELBOO adviseert u over de fiscale implicaties van uw handelingen. Bijvoorbeeld bij de aankoop of verkoop van een onroerend goed. Privé of via uw vennootschap. Oprichting van een familiale holding. Herstructurering van uw vennootschap(pen), fusie, (partiële) splitsing, uitbreiding, zetelverplaatsing, enz. En hoe zit het bij dividenduitkering, kapitaalvermindering of -verhoging?

Wij bekijken samen met u de fiscale consequenties en zoeken eenvoudige oplossingen waar mogelijk, meer uitgekiende oplossingen waar vereist. Zo nodig plegen wij voorafgaandelijk overleg met de fiscus zodat de bekomen ruling u de nodige zekerheid biedt.

Wij beperken ons hierbij zeker niet tot de landsgrenzen. Denkt u internationaal? Wij denken met u mee. En denkt u (nog) niet zo en zien wij daar een mooie opportuniteit, dan stellen wij het u voor.

Als u reeds bepaalde stappen heeft gezet en u heeft hierover vragen, lichten wij uw situatie door en sturen bij indien nodig. En mocht u reeds in een betwisting met de fiscus verwikkeld zijn, dan staan wij u na een doorgedreven analyse van de betwisting bij, elke stap van de weg.

Bedrijfsopvolging

03

 

U heeft een bloeiend bedrijf uitgebouwd, misschien wel een imperium. U schept daar veel voldoening uit. Ooit komt er echter een moment dat u het wat kalmer aan wil doen, zelfs volledig wil stoppen en genieten van het renteniersleven. En terecht. Maar hoe pakt u dit het best aan?

Wil u het bedrijf binnen de familie houden? Zo ja, heeft u kinderen of andere familieleden die hierin geïnteresseerd zijn? Wil u nog controle behouden? Zo ja, hoeveel? Verkiest u een overdracht in fasen of geeft u het bedrijf in één keer uit handen? Het is belangrijk deze vragen tijdig te stellen en niet te wachten tot de overdracht onvermijdelijk is. Zo kan u de overdracht tot in de puntjes plannen.

De opvolging is een ideaal moment om het bedrijf door te lichten en de bestaande visie aan de werkelijkheid te toetsen. Evenwicht zoeken tussen continuïteit en vernieuwing. Niet al het oude is slecht, niet al het nieuwe is goed. Communicatie tussen alle betrokkenen is hierbij cruciaal. Opdat iedereen op de juiste golflengte zou zitten (en blijven), kan een familiaal charter opgemaakt worden. Afspraken en richtlijnen over de verschillende generaties heen worden in een duidelijke overeenkomst gegoten.

Bij een overdracht en het opstellen van een familiaal charter komt heel wat kijken. Emotioneel, maar ook technisch. De hulp van een expert maakt hierbij het verschil. DELBOO begeleidt u tijdens het ganse proces, luistert naar de wensen en verzuchtingen van alle betrokken familieleden, legt eventuele pijnpunten bloot en giet dan alles in een juridisch en fiscaal correct kader.

Een bedrijfsopvolging is een intensief proces waarin alle partijen veel tijd en energie dienen te investeren. Als de overname vlot verloopt en het familiebedrijf verder floreert, zal iedereen met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

04

 

Bedrijfsoverdracht

Na jaren hard werken bent u klaar om de fakkel door te geven en van het leven te genieten. U heeft echter geen kinderen of deze zijn niet geïnteresseerd om in uw voetsporen te treden en u wil het opgebouwde succes niet verloren laten gaan.

Wat nu? Dan rest er maar één oplossing: de overdracht van uw bedrijf aan derden. Eens die beslissing genomen is, wordt u geconfronteerd met heel wat vragen. Hoe vindt u een overnemer? Hoe bepaalt u of die gepast is? Moet de overnemer uw visie voortzetten of laat u die volledig los? Wat met uw werknemers? Hoeveel is uw bedrijf waard? Hoe verloopt dit proces?

Bij dergelijke ingewikkelde aangelegenheden schakelt u beter professionele hulp in. DELBOO begeleidt u bij elk onderdeel van de overdracht. Heeft u al een overnemer op het oog? Dan lichten wij de situatie door. Weet u niet hoe eraan te beginnen? Dan begeleiden wij u stap voor stap. In samenwerking met experten – door u of door ons gekozen – zorgen wij voor een correcte waardering en een vlotte overdracht van uw bedrijf.

Wij tekenen het juiste juridische kader zonder het menselijke aspect uit het oog te verliezen. Zo kan u met een gerust gemoed uw bedrijf overdragen en zorgeloos ontdekken wat het leven nog meer te bieden heeft.

Betwistingen

05

 

Wij zijn niet alleen adviseurs maar gaan ook voor u naar de rechtbank. Als er geen andere mogelijkheid bestaat, procederen wij voor u. Wij zijn uw advocaten in een echtscheidingsprocedure, in een erfenisbetwisting, in een fiscaal geschil, in een aandeelhoudersgeschil. En dan willen we winnen. Niets meer en niets minder.

06

 

Vermogensbescherming

U weet als geen ander dat een vermogen verwerven beduidend meer werk is dan alles kwijtraken. Dat kan gebeuren aan derden, aan familie of uw partner. Zijn er stappen die u kan nemen om dat te voorkomen? Uiteraard kan u uw vermogen beschermen, zowel op particulier als op professioneel vlak. Om iets te beschermen moet u echter eerst en vooral goed weten wat de gevaren zijn.

Na grondig overleg stelt DELBOO een zeer nauwkeurig overzicht van uw vermogen op. Een diepgaande analyse toont u de zwakke plekken en opportuniteiten. In ons gedetailleerd advies gaan wij dan dieper in op alle mogelijkheden om uzelf, uw bedrijf en uw vermogen optimaal te beschermen, steeds rekening houdend met uw wensen.

Op basis van ons advies kan u, samen met ons, de nodige stappen ondernemen om die bescherming te concretiseren. Weten dat uw bedrijfsrisico’s gekend en gecounterd zijn, dat uw privévermogen zorgvuldig gepland is en dit zowel tijdens als na uw leven... die gemoedsrust is van onschatbare waarde.

Die gemoedsrust wil DELBOO u bezorgen, nu en bij elke wijziging die zich later op uw levenspad voordoet.

Fiscale fraude en regularisatie

07

 

Laat het duidelijk zijn dat de fiscus zich als missie heeft gesteld om belastingen die vroeger niet werden betaald, alsnog te innen.

De automatische internationale gegevensuitwisseling zit op kruissnelheid. Een regularisatie is niet meer mogelijk zodra u schriftelijk in kennis werd gesteld van lopende onderzoeksdaden van het gerecht, de fiscus of de sociale inspectie. Snelle actie is geboden. Proactief regulariseren is dus de boodschap.

Wat kan geregulariseerd worden, hoe en tegen welk tarief? DELBOO bezorgt u graag het antwoord op deze en andere vragen die u heeft over inkomsten of kapitalen die u vergeten bent aan te geven.

Beschikt u over niet-aangegeven inkomsten of kapitalen? Dan bestaat er via het permanente systeem van fiscale en sociale regularisatie een mogelijkheid deze op te biechten. Na betaling van de oorspronkelijk te betalen belasting, vermeerderd met een boete, verkrijgt u fiscale en strafrechtelijke immuniteit.

Gaat het om fiscaal verjaarde kapitalen, dan is er een afzonderlijk tarief van toepassing. Heeft u
al eens eerder geregulariseerd tijdens één van de vorige regularisatierondes, dan wordt nu de eenmalige mogelijkheid geboden om, indien nodig, opnieuw een regularisatieaangifte in te dienen.

Let wel, er wordt u een strenge bewijslast opgelegd en er blijft een strafrechtelijke claim rusten op de niet-geregulariseerde fiscaal verjaarde kapitalen. Fiscale fraude wordt bestraft met een gevangenisstraf en/of geldboete. Het witwasmisdrijf wordt tevens bestraft met verbeurdverklaring, een zeer ingrijpende sanctie.

Heeft u een dossier bij het parket? Ontvangt u een vraag om inlichtingen? Wij analyseren uw dossier en gaan voor u het gesprek aan met het parket en/of de Bijzondere Belastinginspectie teneinde een minnelijke schikking te bekomen.