Op 22 december 2017 heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over de concrete uitwerking van de hervorming van het verkooprecht. Wat verandert er?

Nieuw tarief

Wie een woning koopt, betaalt naast de aankoopprijs ook een registratiebelasting, namelijk het verkooprecht. Vandaag bestaan in het Vlaamse Gewest twee tarieven, waarbij het onderscheid wordt gemaakt op basis van de hoogte van het kadastraal inkomen van de woning. Het tarief bedraagt in principe 10% van de aankoopprijs, maar wie een woning met een kadastraal inkomen van maximum € 745 koopt, komt in aanmerking voor het verlaagd tarief van 5% (het zogenaamde ‘klein beschrijf’).

Binnenkort zal het kadastraal inkomen van een woning niet langer bepalen hoeveel verkooprecht de koper moet betalen. Voor de gezinswoning zal steeds een tarief van 7% verschuldigd zijn. Het moet om de enige woning gaan en de koper moet er binnen de twee jaar na de aankoop intrekken. Bij de aankoop van elke volgende woning of ander vastgoed zal het tarief van 10% verschuldigd zijn.

Wie een monument koopt en er zijn hoofdverblijfplaats van maakt, moet slechts 1% verkooprecht betalen (momenteel is dat 5%). De koper moet dan wel binnen de vijf jaar 6% van de aankoopprijs in het gebouw investeren. Het kan gaan om loutere onderhouds- en instandhoudingswerken, verbeteringen of verfraaiingen. Dit fiscaal voordeel mag niet gecumuleerd worden met premies voor dezelfde verbeteringswerken.

Bescheiden woning

Het verlaagd tarief of klein beschrijf verdwijnt, maar wie een bescheiden woning aankoopt, krijgt wel een korting op het verkooprecht. Een ‘bescheiden woning’ is een woning waarvan de aankoopprijs niet hoger is dan € 200.000. In de kernsteden of in de Vlaamse rand ligt deze grens op € 220.000.

Op de eerste schrijf van € 80.000 van de aankoopprijs van een bescheiden woning zal geen verkooprecht verschuldigd zijn. Dit komt neer op een maximale korting van € 5.600 (7% van € 80.000).

Energiezuinige renovatie

Wie binnen de vijf jaar na de aankoop een ‘ingrijpende energetische renovatie’ uitvoert, betaalt slechts 6% verkooprecht en komt bovendien nog steeds in aanmerking voor de vrijstelling op de eerste schijf van € 80.000 voor bescheiden woningen. Het moet wel om een ingrijpende renovatie gaan waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie, etc. volledig worden vervangen en minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Wie die renovatie niet binnen de vijf jaar uitvoert, moet de korting terugbetalen.

Meeneembaarheid

Het principe van meeneembaarheid, waarbij kopers bij de aankoop van een nieuwe woning een deel van de vroeger betaalde registratiebelasting in mindering mogen brengen, blijft overeind. Ook het plafond van dat bedrag blijft behouden op € 12.500, maar zal voortaan wel geïndexeerd worden.

Inwerkingtreding

De hervorming van het verkooprecht zou nog voor de zomer van kracht worden.

Recente nieuwsitems