Heeft u uw aangifte personenbelasting al ingediend?

Naar goede gewoonte gaat het einde van het schooljaar gepaard met het einde van de aangiftetermijn voor de personenbelasting. Hebt u uw aangifte nog niet ingediend? Geen nood, nog niet alle termijnen voor de indiening zijn verstreken. Wij zetten hieronder nog even de belangrijkste deadlines op een rijtje.

Wanneer mijn aangifte indienen?

Als u zelf uw aangifte indient, kan u kiezen voor een aangifte op papier of een online aangifte, via Tax-on-Web. De aangifte op papier moest ten laatste op 30 juni 2022 worden ontvangen door de fiscus. Voor een aangifte via Tax-on-Web heeft u tijd tot en met 15 juli 2022.

Indien u uw aangifte laat invullen door een mandataris (advocaat, accountant, etc.), kan uw mandataris uw aangifte tot en met 30 september 2022 indienen via Tax-on-Web. Deze deadline verstrijkt merkelijk vroeger dan vorige jaren omdat – althans volgens de fiscus – dit ervoor zou zorgen dat eventuele terugbetalingen sneller kunnen gebeuren. Meer nog, de fiscus belooft een extra snelle terugbetaling of een latere vraag om te betalen voor de belastingplichtigen waarvan de aangifte werd ingediend vóór 30 augustus 2022.

Wat als u te laat indient?

Wanneer uw aangifte niet tijdig werd ingediend, riskeert u een boete of een belastingverhoging. Bovendien kan de fiscus een procedure van aanslag van ambtswege opstarten.

De fiscus mag niet tegelijk een boete opleggen én een belastingverhoging toepassen omdat u uw aangifte niet tijdig heeft ingediend. Dat heeft het Hof van Cassatie onlangs bevestigd op grond van het algemeen rechtsbeginsel “non bis in idem”, dat inhoudt dat eenzelfde persoon niet twee keer bestraft mag worden voor dezelfde feiten. Een boete en een belastingverhoging voor dezelfde laattijdige aangifte is een dubbele bestraffing en is dus niet toegelaten.

The time is now

Ondanks de recente, positieve rechtspraak van het Hof van Cassatie, is het steeds aangewezen om uw aangifte tijdig in te dienen en elke sanctie te vermijden. Uiteraard kan u ons steeds contacteren om u bij te staan bij de voorbereiding en indiening van uw aangifte personenbelasting.

Recente nieuwsitems